Belysningsguide
Belysning kan både vara praktiskt och snyggt och med enkla medel kan rummets karaktär förändras genom olika ljuskällor.
Fokus på funktion
Rummets funktion och storlek spelar en viktig roll för planering av elinstallation och ljussättning. För att möta de behov som rummet ska uppfylla rekommenderas mellan 6-10 belysningskällor som delas in i dekorativ belysning och funktionell.
Funktionell belysning (arkitektonisk) fokuserar på rumsliga kvaliteter och har som uppgift att ge god allmänbelysning. För att få bra variation i ljussättningen är det dekorativ belysning som sätter stämningen och framhäver saker i rummet – till exempel en möbel, ett hörn eller en tavla.
Planera för olika ljusbehov
Ett par tips är att först tänka på hur rummet ska användas och planera elinstallationen därefter. Flera uttag gör det lättare att placera ljuskällor och du slipper skarvsladdar. Ska det finnas inbyggt ljus (spotlights), ta med det i ritningen från start. Hitta en balans mellan diffust och riktat ljus för att skapa olika stämningar, även i samma rum. Jobba med mjuka övergångar och sätt samma ljustemperatur på alla lampor. Välj med fördel en dimbar ljuskälla i installationen.
Dela upp rummet
Många rum består av flera zoner utformade för olika aktiviteter. Med hjälp av belysning kan man enkelt dela upp rummet i separata områden. Exempelvis har ljusförhållandet vid tv-soffan ett syfte medan läshörnan ett annat. Finns en matplats i samma rum kräver den i sin tur speciell belysning för att ge rätt stämningseffekt.
Visste du att ljuskällor kan kopplas till en gemensam brytare? Då kan du stänga av all belysning samtidigt – extra praktiskt när du har bråttom iväg på morgonen.