Strömbrytare

Välj rätt strömbrytare

Brytaren bör anpassas till sin uppgift för att fungera smidigt och ge rätt belysningseffekt.

Trapp/ 1-pol
Trappbrytare har en knapp. Med två trappbrytare kan du tända en ljuskälla från två olika ställen, t.ex uppe och nere i en trappa.

D-trapp
Används för att tända hallbelysning med en knapp och trappbelysning med den andra - i kombination med en 1-polig trappbrytare ovanför trappan.

2-pol
2-pol brytare har en knapp och används för att bryta både fas (L) och nolla (N), där det finns krav för säkerhetsbrytare.

Kors
Har en knapp och används tillsammans med två trappbrytare i en korskoppling för att tända från fler än två ställen.

Kron
Har två knappar och kan därför användas till att tända två olika ljuskällor från ett ställe.

3 x 1-pol
3x1-pol brytare har tre knappar och kan användas för att tända tre olika ljuskällor individuellt från ett ställe.

Uppgradera till dimmer
I infällt montage är det enkelt att uppgradera strömställare till dimmer med dimmerpuck 2-tråd 100W LED. Förmonterade anslutningsledningar för snabb och enkel installation. Manövreras med återfjädrande tryckknapp.

Dimmer

Reglera ljuskällan med dimmer

ELKO har bra lösningar där dimmer och ljuskällor ger stämningseffekt och tillgodose dagens krav.

En neddimrad belysning ger förutom stämning också en lägre energiförbrukning. ELKO har vrid- och puckdimrar med nollanslutning där dimmerkurvan är mellan 0–100 %. Vi har även uppgraderat våra dimrar utan nollanslutning parallellt med utvecklingen hos de stora LED tillverkarna. Den senaste dimmertekniken ger sömlös belysning och kommer i kompakt format som ger god plats i väggdosan.

Dimmertips!

ELKO rekommenderar att i alla dimmerinstallationer belasta dimmern med maximalt 80 % av dess godkända belastning. Det reducerar temperaturen och risken för överbelastning vilket ökar produktens livslängd. Kontrollera alltid om ljuskällan är dimbar och om det på ljuskällans förpackning anges vilken dimmertyp som rekommenderas.