Historik

Företaget som blir ELKO har sin början i Oslo, Norge. Idag är ELKO representerat i norden med totalt över 200 anställda.

Grundandet 1945

A / S Elektrokontakt grundades redan 1945 i Blåkorsgården i Oslo. Det var ingenjörerna Ervik och Kristensen som efter andra världskriget såg en stor efterfrågan av elektromekaniska produkter. Företaget började med bara åtta anställda och tillverkade vred till elektriska spisar som första produkt. Norge var i stort behov av återuppbyggnad efter kriget och det var svårt att importera installationsmateriel då behovet ute i Europa vida översteg tillgången. Detta ledde till en snabb expansion och sortimentet växte snabbt.

 

Enorm tillväxt under 60-talet
Fram till 1960 var företaget utspritt på fyra olika platser, men 1961 samlades samtliga enheter under ett och samma tak i en ny fabrik i Sandvika, beläget strax utanför Oslo. Men redan under mitten av 60-talet var behovet av större lokaler ett faktum. Flera tillfälliga lokaler fick tas i anspråk fram till dess att helt ny fabrik kunde färdigställas.
 

"Sverigefabriken" i Åmot
1970 stod den nya fabriken klar i idylliska Åmot. Bakgrunden till byggandet av den nya fabriken var främst för att klara den ökade exporten till Sverige och kallades följaktligen för Sverigefabriken. Efter invigningen av den nya fabriken vara ELKO den näst största arbetsgivaren i Modums kommun efter kommunen själv. Tillväxen var fortsatt stark och redan 1974 fick anläggningen byggas ut för att klara av efterfrågan. 1989 blev en helt ny modern lagerbyggnad tagen i bruk och den är belägen vägg i vägg med fabriken. År 2000 flyttade all produktion till Åmot medan huvudkontoret stannade i Sandvika.
 

ELKO i Sverige

AB Elagenturer har sedan mitten av 60-talet representerat ELKO på den svenska marknaden. Agenturen blev klar efter att den dåvarande ägaren till Elagenturer, Sten Karlsson, hade mött en av ELKO-grundarna, Kristensen, på en mässa i Hannover. Till en början arbetade man främst med grossisternas säljare, vilket i praktiken innebar att representanter för Elagenturer åkte runt i Sverige och skapade försäljning genom grossisterna.
När Åke Ortmark pressade Tage Erlander till att bygga en miljon bostäder på 10 år, det så kallade miljonprogrammet, skapades en enorm marknad för byggrelaterade produkter, bland annat installationsmateriel.

 

ELKO AB ser dagens ljus
ELKO var då marknadsledare i Sverige med över 50 procents marknadsandel. Det var först i oktober 1971 som närvaron formaliserades genom skapandet av dotterbolaget Elektrokontakt Ekt AB som efter ett antal år bytte namn till ELKO AB. Det svenska huvudkontoret var under många år beläget i Skarpnäck i Stockholm men flyttade 2007 till Gröndal, ett kontor med utsikt över Essingesundet.
2011 flyttade kontoret till Luma Park en fastighet i Hammarby Sjöstad där tillverkning av Lumalampan framställdes fram till
1970-talet. I dag är kontoret beläget i Älvsjö.
 


  

Dagens – och morgondagens ELKO
ELKO AB har idag ca. 15 anställda med säljare över hela landet från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Detta innebär att ELKO AB fortfarande är ett litet företag även om omsättningen överstiger 250 MSEK.
ELKO AB samarbetar idag med samtliga etablerade svenska elgrossister, vilket innebär att ELKO-produkter finns tillgängliga över hela landet. Såväl den klassiska RS-serien som designserien Plus finns idag på de flesta grossisternas hyllor och de är även tillgängliga direkt till konsument via ett flertal återförsäljare.
2020 firade ElKO-koncernen 75 år men p.g.a det rådande världsläget blev flera produktlanseringar framflyttade till 2021.