Einar Hareide är en norsk industridesigner av internationell kaliber. Han har designat för bland annat Mercedes-Benz och har varit chefsdesigner på SAAB i många år. Han har designat stora båtar och små konsumentprodukter – inklusive strömbrytare, uttag och annan elektrisk utrustning i ELKO Plus-serien. Ett uppdrag som var mer utmanande än man kan tro.

Hållbarhetstänk i både design och kvalitet
År 2000 hade han precis startat ett eget företag och det var mycket viktigt att lyckas med uppdraget från ELKO som ville ha något helt nytt och annorlunda.

 Samtidigt fanns det tydliga tekniska krav och snäva begränsningar, säger Einar Hareide när han ser tillbaka på ett av sina första uppdrag som egen företagare.

— Vi satte upp som mål att skapa något som var tidlöst, modernt och klassiskt på samma gång. Vi ville att designen skulle hålla länge. Vi pratar trots allt om dyra investeringar för människor. Att skapa något som håller är också helt klart det bästa för miljön och den planet vi har, säger industridesignern.

En strömbrytare inspirerad av konst
Designprocessen började med att göra strömbrytarna mer precisa i design genom att reducera formen till ett absolut minimum. Samtidigt måste den vara funktionell och ha ett distinkt uttryck. Det var då Hareide kom att tänka på bilderna till konstnären Victor Vasarely.

— Vi fick en idé om att skapa en sfär som växer lite utanför vippans mitt. Inspirationen fick jag från Victor Vasarelys bilder där det ser ut som att en boll trycker sig ut ur den fyrkantiga duken, säger Hareide.

— Jag tyckte att det hade varit väldigt häftigt att åstadkomma något sådant med en strömbrytare, och ingen annan hade gjort något liknande. På en blank yta skulle den reflektera ljuset på ett helt nytt sätt och bli en stark kontrast mellan det fyrkantiga och den mjuka, organiska formen.

Idén med den runda sfären överfördes sedan till all elektrisk utrustning i serien.

— Vi hade ett konsekvent sätt att tänka kring att odla den organiska formen. Oavsett vilken knapp vi placerat i mitten ska utgångspunkten alltid vara den runda sfären som trycker ut. För dimmerbrytaren till exempel löste vi det så att den del man vänder dras ut ur den runda sfären.

Modern och stilren
— Einar Hareides design av ELKO Plus har varit en stor framgång för oss. Serien är lika populär idag som för 20 år sedan. Trots att trender har kommit och gått är designen lika modern och stilren. Det är lite av en bedrift, och faktiskt ett läroboksexempel på bra design, säger Henriette Fischer, produktmarknadschef på ELKO Norge.

Radikal design lika aktuell idag
— Det är givande att skapa en design som inte upphör att gälla även om vår levnadsmiljö förändrats sedan 2000-talets början. Det är ganska speciellt, medger han, och poängterar att det är själva målet för en industridesigner.

— Jag är väldigt stolt över denna produkt där funktion och form samspelar så pass bra. Jag tycker också att det var modigt av ELKO att våga satsa på en design som var så enkel, men ändå radikal, tillägger han.