Med designserien ELKO Plus Ocean Plastic tillverkad av återvunnen havsplast från kasserade fiskenät bidrar vi till att göra elbranschen mer cirkulär och ge installatörer och konsumenter möjlighet till mer hållbara val i elinstallationen. Referenser i Ocean Plastic kommer ersätta motsvarande mattsvarta produkter i Plus-serien. Se översikt av de beörda produkterna i foldern Hållbara produkter (PDF, 2MB).

Snabbfakta Ocean Plastic
  • Av de synliga yttre detaljerna (ram, vippa, kåpa med mera) är 85% återvunnen polyamid, varav 65% tillverkats av kasserade fiskenät och resterande 20% av annan återvunnen plast. 15% består av glasfiber.
  • Jämfört med polyamid som tillverkats på traditionellt vis så minskar Co2 med 82% (ytterhöljet på produkten).
  • Produkterna tillverkas av Akulon® RePurposed, en mångsidig, högpresterande polyamid som framställs av återvunna fiskenät.
  • Fiskenäten är insamlade längs Indiens kuster, både i havet och på stränderna. Insamlingen innebär förutom märkbara effekter för miljön en positiv social inverkan. Arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter skapas hos människor som arbetar i leveranskedjan med att samla, sortera, rengöra och bearbeta fiskenät.
 
Cradle-to-Cradle certifierade produkter

ELKO är dessutom ett av de första företagen inom elmaterielbranschen som nu kan erbjuda produkter med Cradle to Cradle-certifiering®. Strömställare, uttag och ramar i Ocean Plastic och Plus fjällvit producerade vid ELKO:s fabrik i Tyskland har erhållit certifieringen på Bronsnivå, totalt ett 40-tal produkter i Plus-serien.